▷▷20100511

[Tutorial] Cara buat tulisan bergerak silih berganti


MESTI ADA ADOBE PHOTOSHOP DAN ADOBE IMAGEREADY *

1- buka adobe photoshop

2-  buat 1 kotak dalam apa-apa size yang kamu nak tentukan.
    cth: 200 x 200
 ctrl N = width: 200
             height: 200


3-  klik button T untuk buat tulisan dan buat huruf atau perkataan yang kamu nak buat.
    cth: untuk " k u e h t a r t " <-- kamu buat satu persatu huruf kalau kamu nak 1 persatu huruf bergerak.

4- dah siap semua, klik pada icon IMAGEREADY.

5- pastikan tertera ANIMATION. terdapat di WINDOW.

6- kemudian, klik pada no 1. untuk DUPLICATE layer tersebut. dan akan tertera seperti no 2.

7- kemudian padamkan gambar mata seperti dalam no 1. lihat no 2 dan no 3 dan bezakan. kamu akan nampak perkataan 'sedap' dah tiada pada layer ke dua. padamkan semua gambar mata itu sehingga tinggal kotak kosong.

8- kemudian, kamu klik semula gambar mata itu pada huruf yang kamu nak terterakan dulu. contoh di no 1.

9- untuk tampak hasil menawan, ini ialah layer pembayang. klik no 2 dan akan keluar no 3. ini akan menunjukkan hasil seperti tulisan itu tampak ingin timbul. tak faham? takpe. nanti dah siap kamu akan nampak.

10- kemudian, klik pada no 1. untuk DUPLICATE layer tersebut. dan akan tertera seperti no 2.

11- kemudian, hilangkan gambar mata pada huruf pertama yang kamu buat tadi, seperti no 1. dan klik gambar mata pada huruf kedua seperti no 2. lihat no 3, huruf pertama iaitu 'k' dah tak ada, dan yang ada huruf kedua 'u'. 

12- untuk tampak hasil menawan, ini ialah layer pembayang. klik no 2 dan akan keluar no 3.

13- kemudian, ulang semua langkah dari no 10 hingga no 12. dengan hanya bermain pada DUPLICATEPADAM / KLIK MATA, DAN LAYER PEMBAYANG.

14- bila dah siap, untuk save, klik macam no 1, dan pilih no 2. SAVE OPTIMIZED AS..


15- dah siapp!!


ni lahh hasilnyaa..

5 komen kat sini !:

Sendra said...

wahhh..tutorial yang sangat simple dan mudah difahami!!okey2,kalau saya dapat buat nanti saya bgtw awak ye..thank you so much dong!!

wahh..ilmu baru lagi hari ni!!kawan baru lagi..

cik bunbun said...

hohoooo. nice tutorial. nak cuba weeeeeeeeeeeeeeee :D

Nisaeciz said...

@Sendra

heheh. selamat mencuba!

Nisaeciz said...

@cik bunbun

yey! selamat mencuba tawuu! ;D

sumpit said...

wah menarik ni.. hebat2.. nak cuba la kat blog nnti... meh komen cantik tak

jemput baca