▷▷20100521

Bahasa orang kampung aku yang agak pelik

Apa kejadah nya semua ini?? hattoii. kawan-kawan, tiba-tiba aku nak berkongsi dengan korang loghat orang kampung aku nii. 


jap nak cite jap. 18 tahun aku tinggal kat Bandar Segamat. walaupun nama bandar, tapi dah rupa bandar koboi, tade apa-apa yang unik cuma ada aku yang comel nii je huahua.


then, tahun 2006, puan emak pencen. incik abah dah pencen tahun 2004 lagii. bila puan emak pencen je, diorang buat keputusan nak pindah ke kampung halaman je. jadi, aku tak bape kenal dengan orang kampung cuma sedara-mara-mari. 


bila aku dok sama-sama dengan diorang, kebanyakannya aku tak paham apa yang diorang cakapkan. dah lah tak paham, tetap nak menyampok. aku siap gelak lagii bila diorang bercakap. huahua 


meh aku kenalkan. mungkin ada yang tawuu maksudnya


berelat : majlis kenduri
leca : tilam
dingkat : tak dalam. means, air dingkat, maksudnya air cetek. 
siang goyang : hari siang
pandak : pendek
kona : corner (bahasa inggeris tuuu)
gohet gostan : go ahead, reverse (bahasa inggeris lagii)
sigenal : signal
tanah : kawasan bawah rumah. (rumah kampung kebanyakan tinggi2)
meradak/mentekedarah : makan (bahasa agak kasar tapi selalu jadi gurauan)


haa buat masa nii itu aje yang aku ingat. tapi kalau korang dengar cara orang kampung aku bercakap, mesti rasa nak gelak. kelakar cara diorang bercakap. hehe

16 komen kat sini !:

zxara said...

wahh..ade yang xpnah dengar ni. :P ni mybe ade lagi satu kot. gerobok.. hehe

ardinihumaira said...

kona tu dni selalu guna :)

~ Ann ~ said...

bahahahaha.. aku ingat aku da lama follow ko.. aiyaaakkk.. kehkehkeh.. sorry laling..

Ahhhh... ko jugak cakap follow tu tak penting, yang penting aku slalu datang komen kan kan kan..

owww xde kaitan ngn entri ni lak.. ahakss!

hellioz said...

standard r tuyh...
gyahahahha~

Eciz said...

@zxara

haha. gerobok tu bahasa johor. kikiki

Eciz said...

@ardinihumaira

ouhh yeke? hehe kira da paham la nii kan?

Eciz said...

@~ Ann ~

miahahaha. aku gurau je dokkk. nak tengok ko gentar tak gentar. hahaha

Eciz said...

@hellioz

haha bagi aku luar tabi'i miahaha

pawaka19 said...

duk segamat ke? mel nyer kg kat muar..pekan dia mmg koboi..kebanyakkan orang kat sana org jawa.

Pawaka19 Dot Com
"simcard anda telah memenangi peraduan? " taktik terbaru si penipu

Sya Isya said...

mencekik ke..muntah kedarah ke... tembolok? yang ni selalu guna.

~ Ann ~ said...

bhahahaha.. sentap kejap.. aicehemen.. serius aku ingat aku da follow. Ahhhh.. aku ingat ag aku first time datang blog ko time ko tulis entri pasal hina kan jadi gemuk.. Auw, tobat nak sekeh orang panggil aku kak. wakakakak

erkk jap, chup chupp! ye ke? ke aku da salah orang.. ekekekekk

Roronoa Zoro said...

yang start BERELAT sampai PANDAK tue aku x pernah dengar.. yang lain sama je dgn kampung aku.. maybe utara kot.. hehe... =)

Eciz said...

@pawaka19

ekekek. tawuu tape. kat segamat nii pun ramai jawa. nama tmptnya KAMPUNG JAWA ekekek

Eciz said...

@Sya Isya

ekekek tawuu tape. kira ada la yg sya tawuu ngn tatawuu kan? kan?

Eciz said...

@~ Ann ~

ekekek ye ke ann? aku pun tak bape pasan huahuahua. jap2, sapa panggil ko akak? ;p

Eciz said...

@Roronoa Zoro

a'ah kebanyakan loghat kg nii ada rupa loghat perak. ekekek