▷▷20110929

Haih la nasib

Assalamualaikum. hai. harini aku kurang sikit la mood kan. pasai keje je sebenarnya. oke, sebelum2 ni aku selalu berhenti kerja sebab aku yang tak tahan dengan kerja tu kan. so, aku berhenti terus.

yang sekarang ni, aku bukan taknak dengan kerja ni. cuma, memang aku rasa kerja ni susah, tapi susah bila ada bos sahaja. kalau tak ada bos, aku rasa senang je keje aku. semuanya berjalan dengan lancar.

sampaikan semalam, aku ada buat kesilapan la. terhilangkan check list hostel yang dia beri 3 minggu lepas. benda tu dah lama. dan ada copy pun dalam komputer. tapi dia tak puas hati sangat sebab aku cuai la kan. 

habis aku nak buat apa lagi? aku kena cover balik la kan keje aku? so, aku buat la balik. beria-ia aku buat keje semalam weh. tiba2 harini, aku rasa macam aku dah siap semua kerja yang dia suruh aku buat. semangat aku nak pegi keje.

awal2 aku dah datang kerja. semangat kot! tengah2 buat kerja, tiba2 dia kol. (sebenarnya dia balik penang). dia tanya pasal kerja check list hostel tu la kan. aku ingat apa yang aku buat tu, dia dah oke la kan. rupanya dia suruh aku cek satu persatu hostel. itu memang tak kisah. masalahnya semalam, dia ckp, "awak ingat balik apa awak tulis dalam check list tu, dan buat balik pada check list yang baru ni".

jadi mende yang dia ckp tu, aku da buat. tapi tak sangka, mende lain lak yang dia suruh sebenarnya. salah paham la sebenarnya kan. dia marah2 aku dalam phone. dia kata aku tak berubah. masa tu, blur gila aku. aku rasa macam tak patut je dia cakap aku tak berubah sedangkan aku dah beria-ia buat keje yang dia suruh.



nak rasa apa ek masa kena marah tu? aku ketawa je masa tu. aku cakap dalam hati, mak aih "apa yang aku buat semalam jadi sia-sia belaka. dengan penatnya, dengan balik lewat sebab nak setelkan keje dia semata-mata, sakit pinggang lagi, sakit kepala lagi, jadi SIA-SIA sahaja"




bila hujung-hujung dia marah tu, dia cakap "saya rasa awak tak sesuai keje kat sini lah. saya rasa baik awak hantar surat resign sahaja maaa". aku terus cakap "OK!" dengan penuh semangat!

sebab masa tu, aku rasa tak berbaloi dah aku nak keje sini. apa yang kita buat, dia tak hargai. dah tu, apa yang dia nak, kita tak tunaikan, itu yang dia lebihkan marahnya. sudahnya, dia suruh aku berhenti. memang terbaik punya bos. 

dan untuk pengetahuan korang semua, inilah satu-satunya bos yang SURUH PEKERJANYA BERHENTI SEBAB DIA SENDIRI TAK TAHAN DENGAN PEKERJANYA ATAS SEBAB YANG TERLALU KECIL. weh! aku keje sini baru 3 minggu weh. semua masih baru bagi aku. dia selalu ckp, "kesalahan bagi saya, bukan masalah". tapi dia jadikan kesalahan aku sebagai alasan untuk dia berhentikan aku kerja. 




buat penat je aku bertahan kerja dengan dia. tahan kena marah hari2. tahan kena bebel berjam2 lamanya. aku rasa penat bila pikir balik apa yang aku cuba pertahankan selama ni. bagi dia senang, sorang blah, sepuluh ada lagi nak kerja. inilah masalahnya bila aku tak pernah bekerja di bawah naungan sorang yang digelar KAFIR LAKNAT! dapat masalah fahaman bahasa atau penyampaian. okelah. harini hari last aku keje. entah berapa je gaji yang aku dapat pun aku tak pasti. dapat RM10 pun berbaloi dari dapat habuk je kan. 

tapi kalau betul dapat RM10, aku hamun dia la! hahahahaha! hengat aku robot ke kuli batak? buat keje penat2, bayo takat lepas sekali makan je. oke babai. assalamualaikum. nasib la kome baca kali ni panjang gila. aku nak sangat meluahkan perasaan secara bertaip.


3 komen kat sini !:

faiz said...

saba syg..semua ni ade hikmahnya..dr ape yg die buat, abi rase die BODOH!cara die sampaikn kerja to lain dr ape yg die nk..ayg dh buat ikut ape yg die nk.kesalahan to bpnca dr die sbb penyampaian die to cam KIMAK.xyah sedih2,bnyk lg org nk amik ayg kje.SABAR ye syg..g jahanam ngn KAPIR ni.die bela anjing, sbb to perngai die serupa itu anjing..menyalak manyak kuat,tp depan pmpuan je die berani.sbb to die amik pmpuan je keje..die xtau melayu suke racun itu anjing kasi mati

[™محد زولفکر] Zulfakar said...

nak cakap no komen!
tapi kena sembur pulak!
dah no komen nape dok gatal2 pi taip kat komen nih!!!

hahaha...
kalau kita marah, kita ketawa!!!
kalau sakit hati, kita senyum!!!

Tp Kalau rasa bos tak betol maki kan ajerk kate org johor.

Sya Isya said...

alolo ciannyer dia...lama tak jenguk Eciz di sini. windu lak. takpe, semua yang terjadi ada hikmahnya. :D